2013-10-05

Because I'm worth it?

Unna - ett verb. Synonymt med: gärna låta få, gärna se att någon får, anse att någon är värd eller har rätt till.

Att unna sig något, att anse sig vara värd eller ha rätt till något, borde ju vara en bra sak. Jag tänker att det borde vara något som är stärkande för din självkänsla, bra för din hälsa/situation/whatever. En positiv sak. Ofta är det också en bra sak. Att ta en sovmorgon, köpa den där prylen du behöver och längtat efter, kunna äta din favoriträtt utan att farbror Ågren knackar på. Jag tror vi alla har olika saker som ger det där lilla extra i vår vardag.

Det som kan förundra mig är hur mycket saker som vi "unnar oss". Vissa "unnar sig" chips varje helg, vissa "unnar sig" kläder eller skor stup i kvarten. Att säga att man unnar sig verkar för många vara en slags magisk fras som genast gör din konsumtion lite finare och mer tillåten, för vi alla vet ju att det blivit lite fult att konsumera. Guess what, it doesn't.

Jag älskar chips och mackor. Oh my world, jag skulle kunna leva på chips och mackor resten av mitt liv. Förut tänkte jag att jag kunde "unna mig" att köpa mina favoritchips och dip i tid och otid. Det var både belöning och tröst. Nu inser jag att om jag verkligen vill göra något för att visa att jag är värdefull och belöna mig själv så finns det många klart bättre sätt att göra det på. I några veckor har mitt fredagsmys varit att gå på gymmet, myst med katterna och lagt mig tidigt. Min kropp har sällan varit så tacksam.

Jag äter fortfarande chips någon gång ibland, jag äter bröd när vi har fredagsmys på jobbet. Det viktiga har blivit är att jag kan göra det utan att känna den där skammen efteråt. Ni vet vad jag menar. När man smällt i sig hela chipspåsen, har ont i magen och känner att man vill lägga sig under täcket och bara stänga ute världen med alla dess ideal och krav. Så jag begränsar mitt intag, så att jag kan äta det jag vill och ändå må bra. Jag unnar min kropp och min själ att må bra, utan att kasta på den orimliga påfrestningar.

Om du mår bra av att bejaka dina lustar, go for it! Om du får ågren efteråt, gör dig själv en tjänst och sluta! Jag tror vi måste kalibrera om våra hjärnor angående vad som är vardagslyx, vad det innebär att unna sig och vad vi är värda. När du unnar dig något ska du må bra av det. Oavsett om det är att gå på krogen, åka till skogs, äta pitepalt, köpa en pizza för din sista hundring eller stänga av telefonen och bara njuta av att vara otillgänglig.

Vad gör du när du vill unna dig något?


2 kommentarer:

  1. Men jag dör va bra skrivet Sandra!! Har själv funderat över ordet och dess innebörd. Riktigt bra!

    SvaraRadera